“לתת את הנשמה ואת הלב
לתת, לתת כשאתה אוהב
ואיך מוצאים את ההבדל
בין לקחת ולקבל” (חמוטל בן זאב, בועז שערבי)
מילות השיר מבטאות את מהות פרויקט “מחוברים” , אנו תלמידי “אורט שפירא” נוהגים ליצור קשר עם שורדי שואה במטרה להכיר להם את העולם הטכנולוגי שאנו חיים בו ולגלות להם את סודות השימוש במחשב ובאינטרנט ולעזור בהפגת תחושת הבדידות שקיימת אצל חלקם.
בתקופת אליה נכנסו, תקופת הקורונה הכל כך מורכבת, “הביקור” הפיזי, התחלף “בביקור” וירטואלי שמתקיים באמצעות שיחות וידאו.
מעבר לשיחות הוידאו אנחנו מקפידים להגיע לביקור תוך כדי שמירה על ההנחיות מחוץ לדלת השורדים, על מנת שנוכל להביא להם שי לקראת החג, בראש השנה יצאו תלמידי כיתות י”א לחלוקת שי לכבוד ראש השנה, הם הגיעו עם מסכות לבית השורדים והביאו להם שי לחג עם ברכה, אך זה לא קורה רק בחגים, זה קורה גם בימי שישי שמביאים לשורדים חלה מתוקה או עוגה, או בשנה שעברה כששני תלמידי כיתה י’א 4 רועי שרמן וליה חלילי יצאו להפתיע שורדת שואה שהייתה לה יום הולדת בסגר, הם הכינו עוגה, כתבו ברכה וקנו בלונים ויצאו להפתיע את השורדת בפתח ביתה, כשהגיעו הדליקו לה נרות ושרו לה שירי יום הולדת, הדברים האלו ועוד דברים רבים אחרים שתלמידים עשו כחלק מפרויקט “מחוברים” היה ממטרה אחת מרכזית, לעלות חיוך על הפנים של השורדים, בתקופה הקשה שאנחנו נמצאים בה.
בשיחות אנו מקפידים להקשיב לסיפורים שלהם ולהפוך כל סיפור לסרטון על מנת למלא בצורה הטובה ביותר את הצו “לזכור ולא לשכוח” ולהעניק את האופציה לשמוע ולהכיר את הסיפורים של השורדים, להעניק להם פנים וקול, סיפורים שבעתיד כבר לא נוכל לשמוע ממקור ראשון.
בחודש ספטמבר תלמידי שכבת י”א קיימו גיוס מתנדבים נוספים לפרויקט מכיתות י’, הם נכנסו לשיעורי חינוך בזום והציגו את המטרות החשובות שעומדות מאחורי פרויקט “מחוברים” ושל הסיוע לשורדים, לאחר הגיוסים התקיימה גם שיחת הדרכה למצטרפים, שבה המצטרפים קיבלו הסבר נוסף על הפרויקט.
ההשתתפות בפרויקט מקנה לנו את הזכות להכיר אנשים ולשמוע סיפורים ממקור ראשון, שבלי הפרויקט כנראה ולא הייתה לנו ההזדמנות והזכות הזאת, הפרויקט תורם לתחושת הערך והמשמעותיות שלנו כבני אדם, היא מעמיקה את הקשר שלנו להקהילה ומחזקת את המחויבות האזרחית.
זו זכות גדולה שנפלה בחלקינו להיות חלק מפרויקט מיוחד וחשוב זה שמקשר בין העבר והווה למען העתיד “עם שאינו יודע את עברו, ההווה שלו דל ועתידו לוט בערפל” יגאל אלון, הפרויקט מעניק לנו את הזכות להכיר את העבר שלנו, לשמוע את הסיפור על תקופה קשה שבזכות אלה ששרדו אותה אנו חיים במדינה שלנו היום, אנו מקבלים את הזכות הגדולה, לעמוד בהבטחה שלנו ולתת מקום לסיפורים של שורדי השואה, לתת לשורדים את המקום שלהם להישמע ולספר, להראות להם שהם לא נלחמים או עומדים לבד יותר מכיוון שאנחנו נמצאים שם איתם, ללמד אותם על העולם הטכנולוגי שחדש להם, לשחק איתם במשחקי קופסא או בשביל לשבת לדבר ולשמוע סיפורים, בימים אלו, בתקופה המורכבת שאנו נמצאים בה נפלה בחלקינו זכות גדולה נוספת והיא הזכות להיות אלה שעוזרים ונמצאים שם בשביל השורדים בשביל להפיג את תחושת הבדידות שלהם.
רכזי התוכנית:
ליה חלילי, רועי שרמן, מתן דן און, אגם סוכודולסקי ויובל כחלון
נר ראשון – חנוכה, תשפ”ב
27.01.2021 כתבה בישראל היום “אפילו בטיקטוק: הדור הבא של הנצחת השואה”- לצפייה לחץ.י כאן
סרטון “עוד נדע ימים טובים מאלה” – קורונה 2020
פורטרט בינדורי בפסטיבל הצילום הבינלאומי– לצפייה לחץ.י כאן
בני נוער מפיגים את בדידותם של ניצולי שואה באמצעות חשיפה לעולם הטכנולוגי והאינטרנט
סיוע לניצולי השואה באמצעות הנגשת השימוש במחשב, חשיפה לעולם האינטרנט וקיום קשר אישי מתמשך עם תלמידים וקהילת בית הספר.
ניצולי שואה רבים חיים בבדידות ובניתוק, עברם הקשה הופך את ימי זקנתם למורכבים יותר מאשר הקשיש הממוצע. רובם מנותקים מהעולם הטכנולוגי ואינם חשופים לאפשרויות הנרחבות שמציעה רשת האינטרנט.
הניצולים מקבלים מחשב מטעם אורט והקרן לרווחה לניצולי השואה. התלמידים מגיעים לבתי הניצולים, מקנים להם מיומנויות מחשב בעזרת מערכי הדרכה ייחודיים לפרויקט ומקיימים עימם קשר אישי מתמשך.
התכנית מתקיימת בשיתוף הקרן לרווחה ניצולי השואה בישראל ומשרד הרווחה והשירותים החברתיים.
מודל הפעילות בפרויקט
- מפגש שבועי של התלמידים בבתי הניצולים.
- מפגש חודשי של התלמידים בבית הספר בהנחיית המורה המלווה ובליווי רכזת הפרויקט.
- מפגשי הכשרה שנתיים בהנחיית צוות הפרויקט.
- מפגשים בית ספריים משותפים לניצולים ולתלמידים במהלך השנה.
כתבו עלינו
הקרן לרווחת נפגעי השואה יומולדת 89 לרות באומן – לצפייה לחץ.י כאן